Tomāti sirds veselībai
Zinātniski runājot, tomāts ir auglis, taču lielākā daļa cilvēku tos uzskata par dārzeņiem to garšas dēļ un veidu, kādā tie tiek izmantoti ēdiena gatavošanā. Tomātiem ir zems kaloriju daudzums, tie satur daudz šķiedrvielu, un daudz barības vielu, kas ir labas vispārējai veselībai, tostarp likopēns, folāts, kālijs, vitamīni A, B, C un E u.c.
Tomāts jau vien pēc savas formas, krāsas un šķērsgriezuma atgādina mūsu sirdi un arvien vairāk pētījumi apstiprina tomātu labo ietekmi uz sirds un asinsvadu slimību risku samazināšanu vai novēršanu.
Tieši sirds veselībai visvērtīgākais ir tomātos esošais likopēns kas arī piedot šim auglim izteikti bagātīgo krāsu. Kādā pētījumā likopēns, kā uztura bagātinātājs tika dots pacientiem papildus statīnu medikamentiem, un tika uzrādīti ievērojami labāki atlabšanas rezultāti.
Likopēns ir viens no vērtīgākajiem antioksidantiem un tas palīdz pasargāt šūnas no bojāšanās. Daži pētījumi liecina, ka likopēns var pazemināt ZBL vai “slikto” holesterīna līmeni, kā arī palīdz novērst asinsvadu aizsprostošanos, tādējādi samazinot insulta risku.
Rezultāti, kas publicēti jaunākajā Britu žurnālā par uzturu, liecina, ka regulāri lietojot likopēnu saturošu pārtiku, koronāro sirds slimību risks samazinās par 26 procentiem.
Kālijs ir minerāls, kas var palīdzēt pazemināt asinsspiedienu un palīdz paplašināt asinsvadus, nodrošinot brīvu asins cirkulāciju ķermenī. Augsts kālija daudzums ir saistīts ar samazinātu insulta risku, aizsardzību pret muskuļu masas zudumu, kaulu minerālvielu blīvuma saglabāšanos un samazinātu nierakmeņu veidošanos
Tomātos esošā alfa lipoīnskābe palīdz ķermenim pārvērst glikozi enerģijā. Daži pētījumi liecina, ka alfa lipoīnskābe var palīdzēt kontrolēt glikozes līmeni asinīs, kas var palīdzēt cilvēkiem ar cukura diabētu, kā arī lipoīnskābe pat var palīdzēt saglabāt smadzeņu un nervu audus.
Holīns ir svarīga, tomātos atrodama, uzturviela, kas palīdz ar miegu, muskuļu kustību, mācīšanos un atmiņu. Holīns arī palīdz uzturēt šūnu membrānas struktūru, veicina nervu impulsu darbību un var mazināt hronisku iekaisumu.
Viens vidējs tomāts (aptuveni 123 grami) nodrošina 22 kalorijas, 0 gramus tauku, 5 gramus ogļhidrātu (ieskaitot 1 gramu šķiedrvielu un 3 gramus cukura) un 1 gramu olbaltumvielu.
Tomātu Gaspačo
Zupai nepieciešams:
- 3-4 nogatavojušies tomāti
- puse vai vesela sarkanā paprika
- 1 vidējs gurķis, nomizots
- 1 selerijas kāts
- 2 daiviņas ķiploka
- puse sīpols
- 2 ēdamk. ābolu etiķa (var aizstāt ar citrona sulu)
- sula no pus citrona
- nedaudz svaigais čili
- sāls un pipari pēc garšas
- zaļumi
- pus krūze ūdens, ja nepieciešams
Pasniegšanai un dekorēšanai:
- neliels sarkanais sīpols
- avokado
- zaļumi
- svaigs gurķis
Visas sastāvdaļas sablenderē kopā līdz biezzupas konsistencei, taču ne pārāk krēmīgai konsistencei.
Pasniedz atdzesētu ar smalki sagrieztiem sarkaniem sīpoliem, guķi, zaļumiem un avokado.