Kardiologi iesaka zivis – sākot no reņģēm, beidzot ar lasi!
Omega-3 taukskābes aizkavē sirds un asinsvadu slimību attīstību, tostarp, aterosklerozes attīstību, asinsvadu aizkaļķošanos, iekaisumu asinsvados. Tāpēc kardiologu ieteiktajā Vidusjūras diētā iekļautas zivis, tostarp, mazās jūras zivis – anšovi un sardīnes, kā arī lasis un citi jūras produkti, kas satur daudz Omega-3 taukskābes.
Kardiologi rekomendē zivis lietot vismas 2 – 3 reizes nedēļā, taču, neskatoties uz to, ka Latvijā atrodamas dažādas gan jūras, gan saldūdens zivis, to patēriņš ikdienā ir nepiedodami zems.
Izplatīts mīts ir, ka zivis ir dārgas un nav visiem pieejamas. Latvijā pieejamas dažādas mazās jūras zivju šķirnes, kas ir lielisks Omega-3 taukskābju avots, kā piemēram, reņģes, kas maksā mazāk par 1 euro kilogramā! Lielisku un veselīgu maltīti var pagatavot arī no vietējās siļķes, ko var iegādāties tirgū. Savukārt mūsu saldūdens zivis satur daudz mazāk Omega – 3, bet ir brīnišķīgs olbaltumvielu avots diētā, kā arī laba alternatīva gaļai.