Izglītojošas un iedvesmojošas receptes sadarbībā ar dr.Ivetu Mintāli un Rīgas Centrāltirgu
Lai izglītotu un iedvesmotu veselīgam un garšīgam uzturam, kopā ar Vidusjūras diētas eksperti kardioloģi Ivetu Mintāli esam uzsākuši sadarbību ar Rīgas Cemtrāltirgu.
Sākot ar 2021. gadu katru nedēļu mūsu Facebook lapā @ParSirdi un Rīgas Centrāltirgus Facebook lapā iepazīstināsim ar Vidusjūras diētu, tajā ietvertajiem produktiem, to labākajiem pagatavošanas veidiem un ieguvumiem, ko tie sniedz mūsu veselībai.
Uzkodas svētku galdam Vidusjūras gaumē
Iesaka kardioloģe, Vidusjūras diētas eksperte Iveta Mintāle.
10 produkti svētku galdam Vidusjūras gaumē:
- Siers
- Vītināts cūkas šķiņķis – Jamon Iberico
- Pīles akna – bloc de foie gras
- Olīvas – zaļās vai melnās, ar garšvielām, saulē kaltētas
- Kaperi
- Anšovi olīveļļā
- Marinēta paprika – krāsnī dedzināta paprika vieglā
- marinādē
- Marinēti sparģeļi
- Tuncis olīveļļā
- Konservētas baltās pupas vai turku zirņi
- “Cava” – pēc tradicionālās metodes (kā šampanietis) gatavots dzirkstošais vīns – izcili saderēs ar piedāvātajiem uzkodu variantiem!
Ar šiem brīnišķīgas kvalitātes produktiem iespējams uzklāt auksto uzkodu galdu!
No šiem produktiem var veidot (brīvi pēc garšas un sajūta improvizējot daudzumu) :
Dažādu sieru plati, kam piestāvēs mazos trauciņos izvietoti rieksti, kāda pikantāks ievārījums, (piemēram, ērkšķogu), medus, arī svaiga bumbiera šķēles, saulē kaltētas olīvas.
Gaļas plati – plānās šķēles sagriezts šķiņķis, trauciņš ar pīles aknu pastēti, kaperi, marinēti sparģeļi, zaļās pikantās olīvas.
Zivju plati, kuras sastāvā ir Cantabrijas anšovi, marinēta dedzināta paprika, tuncis, kaperi
Tunča salātus – konservētu tunci var sajaukt ar sagrieztu vārītu olu, pievienot sīki sagrieztu zilo sīpolu, kaperus, olīveļļu un nedaudz baltvīna kondimenta, sāli, piparus….
Cits mērces variants -var pašrocīgi sagatavot majonēzi, putojot lauku olas dzeltenumu ar sinepēm, citronu sulu un olīveļļu… ja nu nav vēlmes to darīt, var pamēģināt Spānijā tik populāro Allioli mērci, kas ir tā pati majonēze, tikai ar pievienotu ķiploku.
Vēl viens variants – dažādi pinchos (Spānijas Basku reģiona uzkodas). Uz bagetes šķēlēm liek:
1) iepriekšminētos tunča salātus,
2) šķēlīti dedzinātas paprikas ar anšovu,
3) siera šķēlīti ar ievārījumu, kurai piejaukta maza kripatiņa
sinepju pikantumam,
4) saritinātu šķiņķa šķēlīti ar uzspraustu sparģeli un olīvu,
5) pīles aknu gabaliņu ar medus un sinepju pilienu
Ja ļoti patīk salāti, tad visvieglākā recepte būs – konservētas baltās pupiņas vai turku zirņi – nolej šķidrumu, pievieno allioli mērci, atliek tikai piegriezt svaigu papriku un/vai pētersīļus.
Lai gardi un veselīgi mielasti!
Kopā ar kardioloģi Ivetu Mintāli un Parsirdi.lv komandu novēlam visiem Laimīgu Jauno gadu!
Vairāk par sirdij veselīgu uzturu: www.vidusjurasdieta.lv