Ar lielu iedzīvotāju atsaucību aizvadīta Sirds veselības diena Liepājā

Lai vērstu uzmanību un izglītotu par sirds asinsvadu slimību riskiem ikviens liepājnieks tika aicināts uz Liepājas sirds veselības dienu ar devīzi “Zini savus riskus” kas norisinājās 30. jūnijā T/c Rimi “Ostmala”

Kopumā pasākums guva ļoti lielu atsaucību no iedzīvotāju puses un ikviens izmantoja iespēju noteikt savu holesterīna un glikozes līmeni asinīs, kā arī veikt asinsspiediena un pulsa mērījumus. Interesentiem bija arī iesēja individuāli konsultēties ar Dr. Valteru Stirnu un PSKUS Kardioloģijas rezidenti Dr. Baibu Luriņu.

Bez mērījumiem un konsultācijām pasākuma laikā arī tika pasniegti soļu skaitītāji un  informatīvie materiāli par sirds un asinsvadu slimībām un to profilaksi.

Apkopojot mērījumus tika secināts, ka lielai daļai iedzīvotāju ir paaugstināts asinsspiediens, vai arī cukura un holesterīna līmenis ir virs normas*. Šādos gadījumos dalībniekiem tika norādīts doties pie sava ģimenes ārsta , lai veiktu papildus pārbaudes.

No šī arī secinām, ka šādas profilaktiskas riska pārbaudes ir nepieciešamas un dažos gadījumos tās pat spēj kādam savlaicīgi atklāt slimību un paver iespēju savlaicīgi to sākt ārstēt.

Pacientu biedrība ParSirdi.lv vēlas izteikt lielu pateicību par veiksmīgu sadarbību Liepājas pilsētas pašvaldībai, ārstiem Dr. Valteram Stirnam un PSKUS kardioloģijas rezidentei Dr. Baibai Luriņai,  Liepājas Diabēta biedrībai īpaši Agijai Kudrēvicai un Līgai Ēriksonei, kā arī Rīgas Stradiņu Universitātes Liepājas filiāles aktīvajiem topošajiem mediķiem.

Pasākums norisinājās Liepājas pilsētas pašvaldības projekta “Liepāja.Vesels.Aktīvs.Laimīgs.”  ietvaros sadarbībā ar pacientu biedrību ParSirdi.lv.

*asinsspiedienam miera stāvoklī ir jābūt zem 140/90 mmHg;

*pulsam miera stāvoklī ir jābūt līdz 70 sitieniem minūtē;

*holesterīnam – vismaz zem 5,0 mmol/l, bet ar citiem riska faktoriem vēl zemākam;

*cukura līmenim asinīs (tukšā dūšā) ir jābūt 3,3 – 6 mmol/l.

Foto no kreisās puses: PSKUS Kardioloģijas rezidente Dr. Baiba Luriņa, pacientu biedrības ParSirdi.lv vadītāja Inese Mauriņa, Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš un kardiologs Dr. Valters Stirna